Massive Online Open Course (MOOC): Slimme Specialisatie Strategieën

Massive Online Open Course (MOOC): Slimme Specialisatie Strategieën
Datum: 15 januari 2018 tot Einddatum: 1 april 2018
Plaats: Online

Voor het tweede jaar op rij organiseren de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), BAK Economic Intelligence en het S3 Platform van de Europese Commissie de online cursus ‘Smart Specialisation’. Slimme specialisatie vormt het fundament voor Europees regionaal beleid en speelt daarmee ook een belangrijke rol in Noord-Nederland.

Waarom
Het concept ‘slimme specialisatie’ vormt het fundament voor Europees regionaal beleid en heeft daarmee een enorme impact gehad in Europa. Ook Noord-Nederland heeft een regionale innovatiestrategie opgesteld, gebaseerd op de principes van slimme specialisatie. Hoewel de algemene principes welbekend zijn in Europa, blijven daadwerkelijke implementatie en monitoring van slimme specialisatiestrategieën beperkt. Toch heeft het concept slimme specialisatie een groot potentieel – en niet alleen Europa.

Wat
De cursus biedt de student diepgaande kennis wat betreft de filosofie van slimme specialisatie, en introduceert methoden die helpen bij het ontwerpen en toepassen van een slimme specialisatiestrategie op regionale (of nationale) schaal. De cursus combineert theorie met een groot aantal casestudy's ‘uit het veld’. Maak bijvoorbeeld kennis met de slimme specialisatie strategie van jouw regio.

Voor wie
De cursus is met name relevant voor beleidsmakers op regionaal, nationaal en internationaal niveau. Daarnaast richt de cursus zich op experts en analisten die adviesdiensten op dit gebied ontwikkelen of in internationale organisaties werken, evenals master- en PhD-studenten en onderzoekers op het gebied van economie, innovatie, technologiebeleid en regionale studies.

Door wie
De cursus is tot stand gekomen door een samenwerking van de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), BAK Economic Intelligence en het S3 Platform van de Europese Commissie. De cursus wordt geleid en begeleid door Dominique Foray en Martin Eichler. Professor Dominique Foray is de bedenker van het concept slimme specialisatie en is nauw betrokken geweest bij het Europese beleid inzake slimme specialisatie tussen 2009 en 2013. Professor Martin Eichler is hoofdeconoom bij BAK Economics, een expert in regionale economische analyse en een ervaren consultant wat betreft regionale benchmarking en economische beoordeling.

De MOOC duurt van 15 januari tot begin april 2018, is Engels- of Franstalig en kost ongeveer 4 studie uren per week. Deelname bedraagt normaliter €350,-. Woont en/of werkt u in Noord-Nederland? Geef u dan op via SNN en betaal slechts €250,-. Interesse? Mail dan naar . Voor meer informatie: www.smartspecialisation.ch.
« terug naar Agenda